Kabbel

Den nordvestjyske udviklings- og energipioner Skovgaard Energy tog et modigt strategiskifte for tre år siden. Det betyder, at virksomheden i dag kan præsentere et historisk godt regnskab, og hele overskuddet danner nu fundamentet for den videre eksekvering af strategien med udgangspunkt i Nordvestjylland.

Skovgaard Energys stærke fundament er bygget på mange års udvikling og drift af vindenergi, hvilket stadig er et stort fokusområde. Men med et klart, fokuseret og modigt strategiskifte for tre år siden, er det lykkedes Lemvig-virksomheden at præsentere sit hidtil bedste resultat.

Årets resultat på 837 mio. kroner er et historisk godt resultat, der primært skyldes et frasalg af vindaktiviteter for knap 800 mio. kroner. Et resultat, CEO i Skovgaard Energy, Niels Erik Madsen, naturligvis er meget tilfreds med.

– Samlet set er vi meget tilfredse med det økonomiske resultat for 2023. Det er dog en vigtig forståelse af resultatet, at langt den største del af resultatet er skabt af en engangstransaktion gennem partnerskabet med Cloudberry Clean Energy, siger Niels Erik Madsen.

Vindenergien er ikke længere et ensidigt fokusområde, men en del af et bredere energimix af vind- og solenergi, biogasproduktion samt verdens første dynamiske Power-to-Ammonia-anlæg, der forventeligt idriftsættes i nordvestjyske Ramme i løbet af 2024.

– Vores klare, modige og fokuserede strategiskifte til et bredere energimix, som vi skabte for tre år siden, giver nu det resultat, vi forudså og håbede på. Det, sammenholdt med stærke lokale, nationale og internationale partnerskaber, har været nøglen til det sunde resultat, der også har skabt lokal udvikling og lokale arbejdspladser, siger Niels Erik Madsen.

 

Resultatet er geninvesteret

Det økonomiske resultat er geninvesteret i strategien, nordvestjyske virksomheder samt lokale arbejdspladser. Skovgaard Energy vil give noget tilbage til Nordvestjylland og lokalområdet, gennem nye jobs og lokal udvikling.

– Ejerne af Skovgaard Energy har troet på, at det gav mening at geninvestere overskuddet fra vindenergi i videreudviklingen af nye energiformer, lokalområdet og nye job. Vi har haft modet og handlekraften til også at geninvestere sidste års millionoverskud i videreudviklingen af selskabets aktiviteter, siger Niels Erik Madsen.

Der er således i 2023 geninvesteret 888 mio. kroner i blandt andet biogasanlæg, landbrugsjord samt fortsat investering i koncernens Power-to-X-anlæg og solcellepark i Ramme.

– Vi er stadig med vores 35 medarbejdere en lille energivirksomhed, og vi er ydmyge og opmærksomme på, at vi har meget arbejde forude. Vi er fokuserede og tror på, at vi med handlekraft og hastighed kan fortsætte vores rejse og udfolde vores strategi gennem nye bæredygtige og samfundsrelevante løsninger. Vi har allerede opnået de første mål takket være vores medarbejderes ekstraordinære indsats. Jeg er som en del af ledelsen enormt stolt af den rejse, vi er på hos Skovgaard Energy, siger Niels Erik Madsen.

 

Stærke partnerskaber

I samarbejde med Topsoe, Vestas og EUDP og stærke lokale leverandører forventes den første produktion af grøn ammoniak at ske i løbet af årets sidste kvartal. Det er en kæmpe milepæl for virksomheden og et resultat af strategien.

Norske Cloudberry Clean Energy blev i 2023 den rette partner til en ny ejerstruktur på en del af vindporteføljen. Partnerskabet er skabt gennem selskabsstrukturen Odin Energy Holding A/S. Udviklingsmulighederne samt asset management på porteføljen drives af Skovgaard Energy.

Ultimo 2023 erhvervede Skovgaard Energy, Maabjerg Biogas A/S i partnerskab med en gruppe lokale landmænd.

– Vi ser meget frem til samarbejdet og glæder os over, at Maabjerg Biogas kan udvikles og skabe lokale jobs og nye muligheder. Vi er generelt meget taknemmelige for de gode samarbejder, som vi har gennem vores partnerskaber, interessenter og i de områder, vi udvikler i, siger Niels Erik Madsen.

Niels Erik Madsen tilføjer, at det var helt forventeligt, at Skovgaard Energy ville præsentere et rekordår i 2023, lige så vel som virksomheden allerede nu ved, at resultatet for 2024 bliver markant lavere, da det bliver påvirket af udvikling og indkøring af både Power-to-Ammonia og biogasanlægget.

For mere information, kontakt CEO, Niels Erik Madsen: +45 20 12 85 60 / nem@skovgaardenergy.dk

Om Skovgaard Energy:
Skovgaard Energy har base i Lemvig i Nordvestjylland og har i snart 30 år bidraget til den grønne omstilling inden for vind, sol, biogas og Power-to-X. Energivirksomhedens ambition er at være førende inden for bæredygtig energiproduktion og at bidrage til en CO2-neutral fremtid, hvor afhængigheden af fossile brændstoffer reduceres og energispild minimere. Skovgaard Energy udfolder potentialet i den grønne omstilling.