Rejsegilde på grønt ammoniak-anlæg i Nordvestjylland

 

Vestjyske virksomheder knokler løs ved byen Ramme i Lemvig Kommune, hvor verdens første dynamiske ammoniak-anlæg baseret udelukkende på energi fra sol og vind nærmer sig en færdiggørelse. Onsdag klokken 13.00 holdes der rejsegilde på bygningerne.

 

Lokale håndværkere og entreprenører har været i fuld sving og kan nu se frem til rejsegilde med pølser og øl.

 

Bygningerne til verdens første dynamiske ammoniak-anlæg baseret udelukkende på sol og vindenergi er rejst.

 

”Vi er nu kommet et skridt nærmere en færdiggørelse. Vi vil gerne takke de mange lokale leverandører og dygtige håndværkere, der har arbejdet med byggeriet,” siger Pat Han, der er teknisk direktør hos Skovgaard Energy.

 

Partnerskabet i projektet – kaldet Renewable Dynamic Distributede Ammonia Plant (Reddap) – omfatter Topsøe, Vestas og EUDP. Projektet har modtaget midler fra EUDP (Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram), da der er tale om et test – og demonstrationsanlæg.

 

Planen er at der skal produceres 5.000 tons grøn ammoniak om året, der blandt andet skal bruges til grøn gødning. Ammoniak kan også bruges som grønt skibsbrændstof.

 

Lokale leverandører

En stribe lokale leverandører er hyret ind til de mange leverancer og opgaver i forbindelse med projektet. Det tæller blandt andet virksomhederne IBG, A/S Scan, Tjæreborg A/S, WH Planaction, Lomborg Installationsforretning, Rønn Entreprenør, Mogensen VVS, med videre.

 

Hos IBG glæder man sig over arbejdet og forklarer at de ambitiøse grønne energiplaner i det vestjyske både har – og i fremtiden vil – skabe lokale jobs.

 

”Vi er utrolig glade for at bidrage med at løse opgaver, der spiller en rolle i den grønne omstilling. Allerede nu har energiplanerne i Vestjylland betydet nye jobs lokalt og vi regner bestemt med at det også vil ske i fremtiden, ” siger direktør Torben Jensen fra IBG, der har hovedsæde i Lemvig.

 

Den første ammoniak forventes at blive produceret i starten af 2024.

 

 

Fakta

 

Om projektet

 

5.000 tons grøn ammoniak om året.

 

Projektet har modtaget 81.414.953 kroner fra EUDP (Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram).

 

Bag projektet står Skovgaard Energy, Topsøe, Vestas og EUDP.

 

Location:

Ramme near Lemvig, Western Jutland, Denmark.

Output:

More than 5,000 ton green ammonia annually from renewable power. This production will prevent 8,200 tons of CO2 from being emitted into the atmosphere every year.

Power supplied from renewable sources:

50 MW new solar panels and 12 MW existing V80-2.0 MW Vestas wind turbines.