Tre virksomheder i Nordvestjylland vil sætte fokus på at genanvende materialer, når der skal investeres i nye grønne energiprojekter, der skal løse verdens klimaudfordringer.

 

Årets iværksættervirksomhed i Struer Kommune, Bærebyg, der er har gjort det til en forretning at genanvende materialer fra nedrivning, går sammen med Hvidberg A/S, der er specialister i nedbrydning, og energiudvikler Skovgaard Energy om i fællesskab at løfte opgaven med at blive mere bæredygtige i forbindelse med etablering af nye grønne løsninger.

 

Konkret har de tre virksomheder indgået en aftale, hvor nye bygninger, udsigtstårne i rekreative arealer af energiparker eller adgangsveje eller lignende i det omfang det er muligt bliver bygget af genbrugsmaterialer.

 

”Vi arbejder med fremtidens grønne energiløsninger, hvor vi tænker synergier ind på tværs. Eksempelvis øger vi plante – og dyrelivet via vores projekter, der selvfølgelig også skal være bæredygtige i forhold til vores brug af materialer,” siger direktør Niels Erik Madsen fra Skovgaard Energy.

 

Han glæder sig over det tætte samarbejde med de nordvestjyske virksomheder, Hvidberg og Bærebyg, der er det perfekte match til at løse opgaven.

 

Planlægning er nøglen

Hos Bærebyg, der blev kåret til årets iværksættervirksomhed i Struer Kommune i 2023, glæder man sig også over det nye samarbejde.

 

”Vi er glade for at der i den vigtige grønne omstilling i Nordvestjylland, som kræver store investeringer, bliver tænkt på bæredygtighed. Også når det gælder materialer. Med samarbejdet håber vi at blive foregangsområde – også på dette felt,” siger direktør Keld Riis fra Bærebyg.

 

Aftalen indebærer også at al nedrivning eller fjernelse af eksempelvis gamle veje, huse der skal væk eller lignende i kommende energi-projektområder bliver genanvendt. På den måde bruges der både genbrugsmaterialer i nye projekter – og fjernelse af materialer bliver anvendt igen.

 

”Hos Hvidberg er vi med vores mange års erfaring på området klar til det spændende samarbejde. En stor del af opgaven består i at planlægge, så de rigtige materialer rives ned og kan bruges umiddelbart efter et andet sted,” siger direktør Flemming Hvidbjerg fra Hvidberg A/S.

 

Konkret bliver det første resultat af aftalen, at et ældre hus ved Ramme, hvor verdens første dynamiske ammoniakanlæg bliver bygget, skal fjernes og genanvendes.

 

 

 

Om Hvidberg:

I mere end 40 år har HvidberG A/S løst nedbrydnings-, knusnings- og transportopgaver i det meste af Midt- og Vestjylland. Men tilgangen til opgaven er moderne og helt up to date.

I dag er de store maskiner suppleret med flere nedbrydningsrobotter i alle størrelser, og der er stort fokus på, hvordan de nedbrudte materialer kan indgå i en cyklus og få nyt liv i andre projekter.

 

Om Bærebyg:

Bærebyg er et byggemarked, der tilbyder et stort udvalg af nye og brugte byggematerialer til lave priser. Vi har alt fra gulve, terrasser, døre, vinduer, køkken- og badeværelsesinventar til trapper, mursten og belægningssten.

Butikken i Struer og er åben for alle, der ønsker at gøre en god handel på genbrugsmaterialer. Det store lager opdateres løbende med nye varer, så der er altid noget nyt at finde.

Vi værdsætter bæredygtighed og miljøvenlighed og vi er stolte af at kunne tilbyde vores kunder en grøn og økonomisk løsning på deres byggeprojekt. Ved at købe materialer fra os, kan du spare penge og samtidig bidrage til at reducere affald og CO2-udledning.

 

Om Skovgaard Energy:

Skovgaard Invest blev etableret i 1999 af Jørgen Skovgaard til udvikling af vindmølleprojekter. I 2021 skiftede selskabet navn til Skovgaard Energy og et generationsskifte blev sat i gang. Vores mål er at udfolde potentialet i vedvarende energi. Det sker ved at etablere ny energiproduktion, ved lagring af energi og ved forædling af energi. Skovgaard Energy ønsker at skabe lokale arbejdspladser, samarbejde med en bred vifte af aktører og bidrage til bæredygtig udvikling i respekt for naturen.

Vi arbejder efter disse dogmer: Skabe fremtidens energiløsninger, skabe udvikling og synergier i lokalområdet, inddrage lokale aktører og interessenter, prioritere lokale leverandører og øge biodiversiteten i projektområder.