Kabbel

Lokale landmænd og Skovgaard Energys køb af Måbjerg Biogas anlæg er nu gennemført. Parterne glæder sig over, at biomassen vil indgå i den nordvestjyske energiproduktion i fremtiden og sikrer landbruget en langsigtet og god position.

Måbjerg biogas anlæg, der egentlig var meldt solgt til anden side, er nu endelig blevet købt af lokale landmænd og Skovgaard Energy i en handel til et trecifret millionbeløb.

Måbjerg Biogas Leverandørforening med 135 landmænd og Skovgaard Energy oplyser, at de har overtaget Måbjerg Biogas fra Vestforsyning og Struerforsyning.

”Vi er glade for, at vi i løbet af de 6 uger som forkøbsretten gav os, i forhold til den oprindelige handel mellem Vestforsyning og Struerforsyning som sælgere og CIP som købere, er nået i mål med, at lave et fælleskøb med Skovgaard Energy, som giver landmanden en mulighed for at være med på biogassens næste rejse,” udtaler formand for leverandørforeningen, Jørgen Tørnæs.

 

Handel gennemført

Skovgaard Energy og Leverandørforeningen har brugt de seneste uger på, at få lavet ejeraftale, investeringsaftale, duedilligence etc., men ikke mindst også nye leverandøraftaler som gør, at Måbjerg Biogas fremadrettet vil blive de lokale landmænds foretrukne samarbejdspartner på afgasning af husdyrgødning.

”Leverandørerne vil ud over, at blive leverandører af biogasanlæggets vigtigste råvare også blive betydelige aktionærer i Måbjerg Biogas og dermed sikret, at de også er med på den fremtidige grønne rejse,” udtaler Jørgen Tørnæs.

I investeringsaftalen er det aftalt at anlægget skal udbygges med et opgraderingsanlæg som gør, at biogassen kan komme på gasnettet og dermed erstatte fossilt naturgas. Spildproduktet fra opgraderingen er biogent CO2, som forventes skal erstatte fossilt CO2 i fremtiden, forklarer parterne.

 

Langsigtet løsning

Den synergi der er opstået mellem leverandørerne til Måbjerg Biogas og Skovgaard Energy, der er langt fremme teknologisk omkring fremtidens energiproduktion, forventer Jørgen Tørnæs og Bjarke Bitsch sig rigtigt meget af.

”Vi har med købet af Måbjerg Biogas cementeret, at vi vil landbruget og energiproduktion i Vestjylland, samt at vestjysk sammenhold består,” udtaler administrerende direktør i Måbjerg Biogas Bjarke Bitsch, der også glæder sig over, at landmændene kan se ind i en god og langsigtet lokal løsning.

Parterne glæder sig til sammen med personalet på Måbjerg Biogas, at udvikle virksomheden, således Måbjerg Biogas fortsat kan være en væsentlig grøn energiproducent i fremtiden.